Kép1.jpeg Kép1.jpeg

Részegen, ki visz majd haza?!

1. Tanácsok, melyek életet menthetnek:

Járművezetés előtt soha ne fogyasszunk alkoholt, már az utazás előtti este sem!

Egy átszórakozott éjszaka és néhány óra alvás után sokan úgy ülnek autóba, hogy nincsenek tudatában annak, hogy ezzel bűncselekményt is elkövethetnek, valamint jelentős pénzbírságot kaphatnak.

A legfontosabb azonban, hogy veszélyeztetik saját maguk és mások testi épségét, életét.

Mielőtt alkoholt fogysztunk, álljunk meg egy pillanatra, és kérdezzük meg magunktól:

-          Mennyi idő múlva akarunk járművet vezetni?

-          Kiürül-e a szervezetünkből addigra az alkohol?

-          Megihatom-e ezt a pohár szeszes italt? 

Ezeket a kérdéseket mindig az alkoholfogyasztás megkezdése előtt, és ne utána tegyük fel!

Egy átlagos testsúlyú ember szervezetéből egy üveg sör alkoholtartalma várhatóan 3 óra alatt ürül ki.  

Alkohol hatására a baleseti kockázat gyorsan megnő. A legtöbb ittassággal összefüggésbe hozható baleset éjszaka, rossz látási viszonyok mellett következik be. A járművezetők sötétben, alkoholtól leromlott látási képességekkel, lassabb reflexekkel vezetnek. Ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak a halmozódása nagymértékben megnöveli a baleset valószínűségét.

Az ittas vezető nem képes kontroll alatt tartani a cselekvéseit, a térlátása beszűkül, kettős látása lehet, a reakcióideje többszörösére nő. Adott esetben már egy pohár sör is mérhető reakcióidő növekedést von maga után.

Az alkohol hamis biztonságérzetet nyújt, az ittas vezető alábecsüli a veszélyt, kritikátlan, magabiztosabb és meggondolatlan, könnyebben megszegi a közlekedési szabályokat. Ilyen szabályok például a sebesség nem megfelelő alkalmazása az útviszonyokhoz (relatív gyorshajtás), a biztonsági öv használatának mellőzése, előzés, kikerülés szabályainak megszegése, nem megfelelő követési távolság tartása.

Ittasan, vagy bódítószer hatása alatt sose vezessen gépjárművet!

2. Szankciók:

,

Büntetés mértéke a légalkohol értékétől függően:

Közigazgatási bírság:

  • Amennyiben az ittas vezetést gépi meghajtású járművel közúton követte el, úgy 0,15 mg/L, vagy az alatt => 30.000.- forint, míg 0,15 mg/L értéket meghaladóan 0,25 mg/l értékig 100.000.- forint bírságot kell megfizetni.

Bűncselekmény esetén büntetőeljárás lefolytatása:

  • Akár több százezer forint pénzbüntetés,
  • Járművezetéstől való eltiltás egy hónaptól tíz évig terjedő időtartamra, vagy végleges hatállyal,
  • Kötelező utánképzés: Amennyiben Önt szabálysértési hatóság 6 hónapnál hosszabb időre teljes körű járművezetéstől eltiltásra ítéli. Úgyszintén, ha bűncselekmény miatt bíróság teljes körű járművezetéstől eltiltásra ítéli. Ezekben az esetekben kötelező részt vennie utánképzésen, melynek költsége 70-140 ezer forintig terjedhet.

Amennyiben Önt már felelősségre vonták ittas vezetésért, és/vagy személyi sérülés is történt, akkor súlyosabb büntetésre számíthat.

Többszörös visszaesőként már felfüggesztett vagy végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel, és akár végleges járművezetéstől eltiltással is számolni lehet!